Heb je al eens ooit gehoord van flexible electronics? Of heb je misschien wel eens gehoord van de termen printed electronics of plastic electronics? Al deze termen lijken erg veel op elkaar, net zoals dat de producten erg op elkaar lijken. Maar wat zijn het precies? Wanneer we flexible electronics zouden vertalen naar het Nederlands dan luidt de vertaling flexibele elektronica, maar wat is er nu flexibel aan deze elektronica?
Wat is er flexibel aal flexible electronics
Je hebt vast wel een mobieltje of een laptop. De schermen van deze apparaten zijn niet flexibel, maar daarnaast is ook de printplaat met de elektronica daarop niet flexibel. Heb je vroeger wel eens een accu uit elkaar gehaald of een computer gedemonteerd? Dan ben je vast wel een printplaatje tegengekomen waarop alle elektronica is gesoldeerd. Deze printplaten zijn niet flexibel maar hebben vaste afmetingen zodat ze voor meerdere computers of accu’s gebruikt konden worden waardoor het ook niet nodig was om flexibel te zijn. Toch is flexibele elektronica wel te vergelijken met de printplaten van vroeger. Want ook hier gaat het er om een printplaat met allerlei elektronica en connectoren. Alleen is de printplaat bij flexibele elektronica wel buigbaar.
Nut van een flexibele printplaat
Ik zie je al denken, wat maakt het nu uit dat een printplaat flexibel is. En terecht. Het is zo dat bij computers een flexibele printplaat niet per se nodig is. Bij kleinere simpele elektronica kan een flexibele printplaat echter wel tot leuken innoverende producten leiden. Heb je wel eens een T-shirt gezien met een lichtgevende ledverlichting waarbij zelf de tekst kan worden ingesteld? Bij zo een T-shirt wordt gebruik gemaakt van een flexibele printplaat. De mogelijkheden van flexible electronics zijn eigenlijk oneindig. De grens van al de mogelijkheden wordt bepaald door onze eigen creativiteit.